Aileler genelde çocukla ilgili sorun nedeniyle başvururlar ve terapiye alınacak kişinin de çocuk olduğunu düşünürler. Ancak burada cevaplanması gereken soru çoğu zaman “soruna” sahip olanın çocuk olduğu mudur? Yoksa çocuk aile birliğinin devamını sağlamak için “yapay sorun” mu çıkarmaktadır. Aile terapisinde önemli olan, aile üyeleri arasındaki ilişkilerdir. Üyeler arasındaki iletişim, etkileşimi belirlediği gibi etkileşimde, aralarındaki iletişimi belirleyecektir. Ailenin dinamiğini anlamak için ailenin ihtiyaçları, iletişimi, kuralları, beklentileri, hedefleri, işbirlikçisi, kontratı, patronu, sorun çıkaranı ve kurtarıcısının kim olduğuna bakılır. Ailede bozulan ilişkiler, yapılar aile üyeleriyle beraber tekrar düzenlenir. Aile terapisi 2 haftada bir olmak üzere 8 ila 20 seans sürer. Anne-baba-çocukların katılımının yanı sıra, aile büyüklerinin de katılımına ihtiyaç duyulabilir. Önemli olan bir nokta aile ile sürekli iletişim ve etkileşim halinde olan bireylerinde aile terapisinde bulunmasıdır. Sadece çiftin katılımını gerektiren sorunlar olduğunda, çocuklar terapiye alınmaz ve çift terapisi yürütülür. Aile terapisi uzmanı aile üyelerinden biri yada birkaçının bireysel terapiye de ihtiyacı olduğuna karar verirse üyeleri bireysel terapiye yönlendirir. Aile terapisi ile bireysel terapi birlikte ama farklı uzmanlar tarafından yürütüldüğünde daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Çiftler arasında cinsel ilişki problemi olması halinde, cinsel terapi uzmanı ile terapi çalışmaları sağlanır.
EVLİLİK ÖNCESİ ÇİFT TERAPİSİ
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımaları ve evlilik sonrası çıkabilecek problemlere hazırlanmaları adına çift terapisi yapılır. Çiftlerin; ihtiyaçlar, beklentiler, iletişim, kararlar, roller, ilgiler, para, ebeveynlik, akrabalar, eğlence anlayışları ve bu konular üzerindeki anlaşmaları gözden geçirilir. Evlilik öncesi çift terapisi 2 haftada bir olmak üzere 4-8 seans sürer.
BOŞANMA SÜRECİNDE ÇİFT TERAPİSİ
Çiftlerden biri “ben boşanmak istemiyorum veya ben boşanmak istiyorum” isteğiyle geldiğinde, ilk müdahale; boşanmak için ilişkinin düzelmesinin gerektiğini belirtmektir. Burada sorun ilişkinin kendisidir. Sorunlu ilişkilerde boşanmak; ağızdan kolayca çıkan basit bir çözüm olarak gelse de gerçeğe yaklaştıkça, uzaklaşılan ve alınması zorlaşan bir karar haline gelmektedir. Bundan dolayı çift için boşanmak, gerçekten “iyi bir çözüm” mü buna bakılması gerekir. Boşanma sürecinde çift terapisinin ne kadar süreceği çiftin isteği ve terapinin gidişine göre değişir.
EĞİTMEN
Kartal ÖZAL
PDR / Davranış Bilimi Uzmanı / Regresyon Psikoloğu
TARİH……………………………..Haftanın her günü
SAAT………………………………1 saat
EĞİTİM ÜCRETİ…………………Merkezimizden bilgi alınız.
U Y A R I
HumanİST Akademi tarafından düzenlenen etkinlikler, workshoplar, seminerler ya da danışmanlık hizmetleri yalnızca bireysel gelişim yolculuğunuzda sizleri bilgilendirmek, potansiyelinizi açığa çıkartmak, kendinize ve çevrenize daha yararlı bir birey olmanıza aracılık etmek; özetle hayatınızın kalitesini artırmak amaçlıdır. Hiçbir etkinlik, workshop, seminer ya da danışmanlık hizmeti bir hastalık tanısı koyma ve tedavi etme amacı taşımaz.
Siz de “Aile danışmanlığı” hizmetimizden faydalanmak istiyorsanız bize 0533 272 39 22 numaralı telefondan ulaşabilir ya da info@humanistakademi.com adresine yazabilirsiniz.